Overslaan en naar de inhoud gaan
2013 zit er al weer op, en als we naar het jaaroverzicht kijken, zien we dat er dit jaar weer enorm veel patiënten geholpen zijn!

Maar liefst 2971 dieren moesten we op een of andere manier hulp bieden. De grote meerderheid vormen natuurlijk de inheemse dieren (2526), die na verzorging terug worden vrijgelaten in de natuur. Voor een aantal exoten (445) moesten we een nieuwe thuis zoeken bij particulieren of gespecialiseerde opvangcentra zoals SOS Reptiel of Konijnenopvang Safira.

Maar we ontvingen niet alleen dieren; ook veel mensen zijn in VOC Oostende gepasseerd; er was immers ook veel interesse naar onze werking bij het brede publiek. Tijdens onze opendeurdag in augustus mochten we ongeveer 900 bezoekers verwelkomen. Naar onze Nacht van de Duisternis in oktober kwamen 300 wandelaars. Daarnaast brachten ook veel groepen en klassen een bezoek aan VOC Oostende en leerden de werking kennen dankzij de uitleg van een van onze gidsen.
INHEEMSE DIEREN (2526)

Inheemse dieren, daarvoor bestaat ons Opvangcentrum in hoofdzaak. De meeste dieren werden door de vinders binnengebracht, maar via onze eigen transporteurs haalden we toch ook 33% van de gewonde/zieke dieren op. Ook verschillende politiediensten, havens en brandweer hielpen ons bij het vangen en ophalen van verschillende dieren. Hiervoor willen we hen ook uitdrukkelijk bedanken!
Het gros van de wilde dieren blijven de nestjongen. Tijdens de drukste periode, die loopt van mei tot september, zijn 3 medewerkers continu bezig met het vullen van alle lege maagjes. Een heel veeleisend werkje, maar de beloning is dan ook magnifiek!

Inheemse zoogdieren (240)

Zoals elk jaar is de egel hier verantwoordelijk voor de meeste exemplaren van één soort, maar het waren er toch uitzonderlijk weinig: 98 exemplaren. In vergelijking met 2012 (165) toch een sterke daling.Wat hier de precieze oorzaak van is weten we niet, maar mogelijk vormt de lange winter een verklaring. Wel haalden we veel betere overlevingsresultaten dan de jaren voordien.
Verder was 2013 voor ons het jaar van het wilde konijn. We kregen maar liefst 56 exemplaren binnen, vooral nestjongen. Maar liefst 85% werd terug vrijgelaten!
Verder kregen we nog 2 vossen (verkeer),10 hazen, 2 mollen, 7 steenmarters (6 jongen, 1 verkeer, en 6/7 vrij), 1 laatvlieger (vleermuis),36 gewone dwergvleermuizen, 8 ruige dwergvleermuizen.

Inheemse vogels (2284)

Naast de gewone soorten, als merel (230), houtduif (373), zilvermeeuw (374), wilde eend (125),... passeerden dit jaar behoorlijk wat "speciallekes" onze Intensive Care. Een roerdomp, kwartelkoning, blauwborst, een stormvogeltje, en een vale gierzwaluw,... zijn dieren die toch zeer of redelijk zeldzaam zijn. Dergelijke dieren terug de vrijheid geven geeft toch altijd dat tikkeltje extra.
Van onze geloste en geringde jonge meeuwen van de zomer van 2013 kregen we ondertussen alweer heel wat terugmeldingen vanuit Nederland, Frankrijk en het Belgische binnenland.

EXOTEN EN TAMME DIEREN (445)

De exotische dieren werden soms door politiediensten in beslag genomen of afgestaan door de eigenaar die het dier beu was. Vrijlaten is onmogelijk, maar we proberen degelijke dierentuinen of opvangcentra te vinden om de dieren een mooie nieuwe thuis te geven. Soms gaat dit snel, soms is dit veel moeilijker, maar vroeg of laat kunnen ze toch allemaal aan een nieuw leven beginnen. Ook "gewone" huisdieren, zoals tamme konijnen, cavia's, fretten,... worden vaak gedumpt of afgestaan. Voor dergelijke dieren zoeken we dan weer een nieuwe thuis bij particulieren via Konijnen- en knaagdierenopvang Safira.

Tamme zoogdieren (62)

De tamme dieren, zoals tamme konijnen (20), chinchilla's (6), tamme ratten en muizen (24), dwerghamsters (1),... worden terug bij geïnteresseerde particulieren herplaatst.

Exotische en tamme vogels (368)

Ongeveer 2/3 van de niet-inheemse vogels vormen de tamme duiven (262). Dit zijn meestal jonge duiven die de weg naar de duiventil niet meer terugvinden. Daarnaast heel wat tamme eenden (30) en ganzen (2), waarvoor we een nieuw baasje zochten.

Exotische reptielen (15)

Je houdt het niet voor mogelijk hoe de overgrote meerderheid van de eigenaars absoluut niet weet waar ze aan beginnen. Dit bewijzen de 12 moerasschildpadden die gedumpt of afgestaan werden. Spectaculair waren de zaagrugschildpad en Chinese driekielschildpad, alsook de Texaanse rattenslang en gewone rattenslang die op straat gevonden werden.

De eerste en laatste patiënt van 2013 waren alvast dezelfde: een Fuut. De eerste patiënt van 2014 werd een vrouwtjes-sperwer.