Nieuws

11 okt 2016

Groot was onze verbazing toen mensen afgelopen zaterdag een vleermuis binnenbrachten. Ze hadden het dier enkele dagen voordien op een parking in Zeebrugge gevonden. Eerst dachten we aan een Gewone grootoorvleermuis, maar al snel zagen we, met behulp van specialisten, dat een aantal kenmerken niet klopten. Uiteindelijk bleek het om een superzeldzame Vale vleermuis (Myotis myotis) te gaan. Het dier had wat lijmresten op beide vleugels waardoor het niet meer kon vliegen.

14 sep 2016

VOC Oostende vangt jaarlijks bijna 50 vleermuizen op. De meesten zijn Gewone dwergvleermuizen, de algemeenste soort hier. Ook Ruige dwergvleermuizen en Laatvliegers komen af en toe binnen. Sinds vandaag verzorgen we ook een zeldzame Tweekleurige vleermuis (Vespertilio murinus). Het dier werd aan het casino van Oostende gevonden met een gebroken vleugel. We slaagden erin de breuk te spalken, en nu is het 4-6 weken wachten tot de breuk (hopelijk) geneest. 

21 aug 2016

Op onze Opendeurdag kregen we een verrassing van jewelste: een Visarend werd binnengebracht door onze transporteur Cathy. Het betreft een jong dier met breuk dat gevonden werd in Ieper. Jammer genoeg zit de breuk op een moeilijke plek (metacarpus) en is er bovendien een wonde. We beslisten onmiddelijk de breuk te stabiliseren en het dier zo snel mogelijk over te brengen naar het Natuurhulpcentrum, waar dierenarts Stef genoeg ervaring heeft om een juiste beslissing te nemen.

7 jul 2016

Vandaag werd door de Deputé van Leefmilieu Guido Decorte het startschot gegeven van een unieke informatiecampagne over meeuwen.

Gedurende de maand juli zal een reuzenmeeuw elke dag een plek (link naar de website) aandoen langs de Vlaamse kust. De meeuw is een kunstwerk van Mark Dion dat in kader van het project MANMADE (Link naar de website)naar Belgie werd gehaald.

24 jun 2016

Naarmate de bouw van de nieuwe kooien vordert, wordt elke kooi die afgewerkt raakt, direct in gebruik genomen.

In de eerste kooi kunnen nu al 2 jonge Ransuilen en een Torenvalk hun vliegspieren oefenen, gewoon raken aan de weersomstandigheden en hun jachtinstinct ontwikkelen.

Met dank aan de donateurs die dit mogelijk maken!

7 jun 2016

Vorige week donderdag kregen we een opmerkelijk dier binnen voor verzorging. De brandweer van Middelkerke had immers een heuse Nachtzwaluw (Caprimulgus europaeus) bij!

15 mrt 2016

Via de verschillende artikels gesorteerd per datum kan je de bouwwerken goed volgen. Kom dus geregeld eens kijken hoe ver het al gevorderd is!

Giften zijn nog steeds zeer welkom om de bouwwerken te ondersteunen! (zie tabblad 'Hoe helpen', 'Giften'). 

1 mrt 2016

Van 27 februari tem 6 maart is het de Week van de vrijwilliger. En natuurlijk kunnen ook wij niet nalaten iets extra te doen deze week! Wat dat precies inhoudt, zullen onze vrijwilligers wel merken!

11 feb 2016

We hadden kunnen vermoeden dat het geen rustige winter zou zijn zoals die van 2014-2015. En na een instroom van uitgeputte zeevogels in november 2015, en een piek van zeevogels halverwege januari 2016 (herinner je de Kleine alk, het Vaal stormvogeltje en de vele Alken), krijgen we dezer dagen een instroom van olieslachtoffers. In 2 dagen tijd kregen we 2 Alken, 9 Zeekoeten en 1 Drieteenmeeuw met olie binnen. Daarnaast nog enkele zeevogels met wondes of breuken ook.

2 feb 2016

Het is zover! Het eerste jonge Haasje van 2016 is een feit! En zoals de traditie het wil, is het weeral een diertje dat hier eigenlijk helemaal niet zou moeten zijn. Het werd namelijk door een Huiskat gevangen en bij mensen in de tuin gevonden. Hazen worden bovengronds geboren, en zien er meteen al uit als miniversies van hun ouders. Ze worden achtergelaten in een kuiltje in de weide ('leger'), waar ze door de moeder slechts een paar keer per dag worden gezoogd. Zo beschermt ze het jong tegen predatoren die het jong makkelijk zouden vinden als de moeder in de buurt zou blijven.

Pagina's

Nieuwsbrieven

Klik op een nieuwsbrief om deze te downloaden.