Overslaan en naar de inhoud gaan
Maandagavond hadden twee van onze medewerkers een interventie in Keiem. Een oplettende Keiemenaar had in een bosje naast zijn huis een 15 tal spreeuwen gevonden.
Allemaal leefden ze nog, maar ze waren verlamd en lagen op hun rug in de regen. Alle symptomen wezen op vergiftiging, waarschijnlijk met "alpha-chloraloze". Op ons aanraden heeft de man de spreeuwen verzameld in een kartonnen doos en ze in de warmte gezet om onderkoeling tegen te gaan. Ter plaatse hebben we nog een spreeuw die er erg aan toe was anti-gif toegediend. De meeste diertjes bleken er gelukkig al bovenop te komen. Wellicht hebben ze maar een kleine dosis gif binnen gehad.


Spreeuwen verzamelen zich ’s avonds in grote groepen om dan samen te overnachten in dichte bosjes. Op die manier proberen ze veilig te blijven voor roofvogels. Net omdat ze in grote groepen voorkomen vinden veel mensen spreeuwen irritant: ze maken teveel lawaai, ze schijten alles onder, … Toch blijft het schandalig om deze vogels te vergiftigen. Dit is niet alleen een strafbare vorm van dierenmishandeling, maar het gif kan ook andere slachtoffers maken! Denk maar aan andere wilde dieren, een loslopende hond of kat, roofvogels, spelende kinderen, … Daarbij bestaan er voor dergelijke vormen van ‘overlast’ altijd diervriendelijke alternatieve methodes!