Infrastructuur | VOC Oostende

WILD DIER IN NOOD

 Breng het bij ons binnen!

9u-17u30

Bel +32 59 80 67 66

WINKEL

9u-12u30 en

13u30-17u30

Word nu lid!

Lid worden


Steun onze dieren!

Online Doneren

Vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar.


Overschrijving naar

BE12 9791 6853 6592
BIC: ARSPBE22


Infrastructuur

Van een rijhuis in de binnenstad naar een volledig ´wildlife hospital' op een eigen domein!

Bijna 4000 dieren opvangen per jaar lukt je niet zonder aangepaste accommodatie. Het VOC Oostende heeft een grote groei doorgemaakt. We startten in 1984 in een rijhuis in de binnenstad van Oostende. Onnodig te vermelden dat we al gauw uit onze voegen barstten. In de winter van 2009 konden we onze intrek nemen in een splinternieuw dierenziekenhuis op Domein Raversyde. Een aangepast gebouw om onze dieren onder perfecte omstandigheden op te vangen. In 2019 vieren we ons 35-jarig bestaan én 10 jaar op Domein Raversyde.

Een rondleiding in woorden:

 

Inkomhal

In het enige stuk van het gebouw dat altijd voor iedereen vrij toegankelijk is, worden de bezoekers en hun patiënten opgevangen. Hier vind je de Groene Winkel, informatiebrochures, petities, ... Ieder dier dat binnenkomt wordt hier in het logboek ingeschreven en krijgt een persoonlijke fiche en een eigen nummer.
In de bezoekersruimte werken we gestaag verder aan onze educatieve tentoonstelling.

 

Dierenartskamer

Onze vaste dierenarts heeft een onderzoekskamer ter beschikking.

 

Keuken

In de keuken is het een komen en gaan van vrijwilligers met potjes voer, sondes, verse handdoeken, warmtedekentjes, emmers water om de hokken schoon te maken, afwas, kooien die ontsmet moeten worden, vis en eendagskuikens om te ontdooien, …

 

Intensive Care

Dieren die extra aandacht nodig hebben of die herstellen van een operatie bij de dierenarts worden hier ondergebracht. Verschillende hokken zijn hiervoor uitgerust met een warmtelamp. De hokken kunnen worden verduisterd of worden afgeschermd van nieuwsgierige blikken als dit nodig is.

 

Egelkamer

Elke winter hebben we gemiddeld 40 egels te gast. Omdat egels solitaire dieren zijn, krijgen ze allemaal een aparte kooi. In de kooi ligt een laag krantenpapier met daarop houtkrullen en een egelhuisje met gedroogde bladeren waarin ze zich kunnen verstoppen.

 

Olievogelkamer

De meeste mensen kennen het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren van de olieramp met de Tricolor in 2003. Maar wat minder bekend is, is dat we elke winter olievogels opvangen! Elke najaar richten we een kamer in voor het geval dat er opeens grote aantallen olievogels binnenkomen. Op die manier kunnen we makkelijk honderden olievogels onder perfecte omstandigheden opvangen.

 

Wasplaats

In geval van een oilspill kunnen we met 8 ploegen vrijwilligers continu wassen. Om olievogels te wassen heb je een temperatuur van 40-41 °C nodig. Hiervoor is er een apart watercircuit voorzien, die de waskamer non-stop voorziet van warm water.

 

Zwembaden

Voor de laatste stap in het revalidatieproces van de olievogels en ook voor de andere watervogels, hebben we verschillende zwembaden klaarstaan. Na hard werk van ons A-team zijn nu 3 nieuwe zwembaden (bijna) klaar voor gebruik. Hier worden vogels zoals Jan-van-gent, Zeekoet en Alk op hun waterdichtheid getest.

 

Quarantaine

Vogels waarvan we denken dat ze een besmettelijke ziekte hebben, worden hier ondergebracht.

 

Vliegkooien

Onze verschillende vliegkooien zijn voor gerevalideerde vogels de laatste stap in het vrijlatingsproces. Vogels leren hier zelfstandig eten, voedsel zoeken, leren omgaan met soortgenoten en trainen hun vliegkunsten.

 

Vrijwilligersruimte

Deze ruimte dient als kantine en omkleedruimte voor de vrijwilligers. Vaste vrijwilligers hebben hun eigen locker zodat ze niet iedere keer met hun laarzen of werkkledij moeten rondzeulen.

 

Kantoor

De zes vaste medewerkers van het centrum hebben hier hun eigen bureau. Aan de kast hangt een kalender met daarop al onze evenementen en activiteiten. Eén kast dient als kleine bibliotheek met de gespecialiseerde boeken over de verzorging van wilde dieren.

WILD DIER IN NOOD

 Breng het bij ons binnen!

9u-17u30

Bel +32 59 80 67 66

WINKEL

9u-12u30 en

13u30-17u30

Word nu lid!

Lid worden


Steun onze dieren!

Online Doneren

Vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar.


Overschrijving naar

BE12 9791 6853 6592
BIC: ARSPBE22