Vogel gevonden | VOC Oostende

WILD DIER IN NOOD

 Breng het bij ons binnen!

9u-17u30

Bel +32 59 80 67 66

WINKEL

9u-12u30 en

13u30-17u30

Word nu lid!

Lid worden


Steun onze dieren!

 

Vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar.


Overschrijving naar

BE12 9791 6853 6592
BIC: ARSPBE22


Vogel gevonden

Heb je een ziek, gewond of hulpbehoevende vogel gevonden?

Er zijn talloze oorzaken waarom een dier hulp nodig heeft: verkeer, besmeurd met olie, gepakt door een kat, vergiftigd, onderkoeld, vast in prikkeldraad. Zo snel mogelijk moet dit dier naar een erkend opvangcentrum gebracht worden. Begin niet zelf de vogel te verzorgen. Immers, elke vogel heeft zijn specifieke voeding en zorg nodig.

We zijn de ganse dag bereikbaar op het nummer 059/80.67.66. Je kan elke dag tussen 9.00-12.30 en tussen 13.30 tot 17.30 uur vogels binnenbrengen. Ons adres: Nieuwpoortsesteenweg 642, 8400 Oostende. Buiten deze openingsuren bel je ons best. Stuur geen email, want onze email wordt niet continu bekeken.

Helaas kunnen we niet elke oproep onmiddelijk beantwoorden, zeker in het drukke seizoen. We hebben zelf geen auto om dieren op te halen, en dus moeten we vrijwillige transporteurs zoeken als een dier niet door de vinder kan gebracht worden. Dat betekent ook dat er een aantal criteria zijn voor we een dier kunnen ophalen:

- het dier moet in een afgesloten ruimte zitten of in een doos of er moet iemand bij blijven staan. Indien het dier enkel 'gemeld' wordt zonder dat we zeker weten dat onze transporteur het dier zal vinden, kunnen we helaas niemand uitsturen. 

- onze transporteurs voeren geen gevaarlijke taken uit. Op daken klimmen of over de snelweg lopen kan dus niet zonder hulp van brandweer of politie. 

- dieren die vastzitten op balkons of terrassen zonder dat de eigenaar daarvan thuis is, kunnen enkel geholpen worden via ofwel de eigenaar ofwel de syndicus ofwel de brandweer.

- we betreden geen privé-gronden zonder toestemming van de eigenaar. 

Hoe vang je een vogel?

 • Eerst en vooral: denk aan je eigen veiligheid! Let op voor scherpe snavels en klauwen.
 • Probeer het dier zo rustig mogelijk te pakken, eventueel met behulp van een handdoek, een schepnet of een jas.
 • Indien het een vogel aan zee betreft... Wandel eerst tot aan de zee om te voorkomen dat de vogel in zee vlucht, en wandel dan traag in de richting van de vogel. Pas bij de laatste meters mag je beginnen lopen.
 • Vogels die vasthangen in prikkeldraad nooit losmaken, maar aan beide zijden de prikkeldraad losknippen en zo volledig meenemen.
 • Indien het niet mogelijk is om een vogel te vangen, bel ons: 059/80.67.66

Hoe vervoeren?

 • Steek het dier bij voorkeur in een kartonnen doos, met voldoende luchtgaten
 • Hou de vogel op kamertemperatuur en rustig.
 • Jonge dieren moeten warm gehouden worden. Dit kan door een fles warm water, omwikkeld in een doek, ernaast te houden.
 • Dieren met ernstige breuken kunnen in een doek gewikkeld worden om hen zo minder bewegingsruimte te geven.

Jonge dieren: terugzetten of binnenbrengen?

 • Terugzetten

Het is niet omdat je een jonge vogel "hulpeloos" aantreft in uw tuin, dat hij echt "hulpeloos" is. De meeste nestjongen vliegen te vroeg uit hun nestje en kunnen nog net niet vliegen. Wees gerust, de ouders zijn steeds vlakbij.

Als zo een vogeltje nog te klein is (onvolledig verenkleed) of zich in een benarde situatie bevindt (bv. op straat), dan ga je op zoek naar het nestje en zet je het gewoon terug. Jonge vogels kunnen immers door niemand beter dan door hun eigen ouders grootgebracht worden. Bij twijfel kan je ons steeds bellen.

 • Binnenbrengen, indien:
  • beide ouders dood zijn
  • het jong gekwetst is
  • het jong nat en onderkoeld is
  • het nest kapot is
  • het jong gepakt is door de kat. Zelfs al ziet u geen verwondingen, het gevaar van een bacteriële infectie is heel hoog.

Hou uw kat of hond uit de buurt.

Do not try this at home! Probeer nooit jonge vogels zelf op te kweken. Elk jong heeft zijn specifieke voedsel en zorgen nodig. Geef nooit of te nimmer koemelk of brood aan een jonge vogel.

Voor meer uitleg, zie dossier nestjongen.

Tamme uitheemse vogels

Exotische vogels zoals papegaaien, parkieten, kaketoes worden vaak gedumpt of zijn ontsnapt uit hun kooitje. De dieren die bij ons worden binnengebracht proberen we een nieuwe huis te geven. Maar dit is niet altijd even eenvoudig. Het is ook niet makkelijk om ze op een goede manier te huisvesten en voldoende ruimte te geven. We raden iedereen sterk af om een exotische vogel aan te schaffen. Je veroordeelt onze gevleugelde vrienden immers tot een levenslange opsluiting.

WILD DIER IN NOOD

 Breng het bij ons binnen!

9u-17u30

Bel +32 59 80 67 66

WINKEL

9u-12u30 en

13u30-17u30

Word nu lid!

Lid worden


Steun onze dieren!

 

Vanaf 40€ fiscaal aftrekbaar.


Overschrijving naar

BE12 9791 6853 6592
BIC: ARSPBE22