Overslaan en naar de inhoud gaan
We krijgen vaak vreemde verhalen te horen, maar vandaag spant toch de kroon. In de vroege namiddag kwam er een telefoontje van een bezorgde natuurvriend die in zijn tuin twee verstrengelde roofvogels zag. Ze zaten in elkaar vast aan de hand van hun riempjes en belletjes en waren aan het vechten. Eén exemplaar zou al overleden zijn. Ontsnapte exemplaren dus..Het zou om twee Haviken (Accipiter gentilis) gaan. Ter plaatse aangekomen, bleken het inderdaad Haviken te zijn, en één exemplaar was inderdaad al overleden. Het andere dier vertoeft in goede gezondheid, en begon onmiddelijk te eten bij aankomst in het VOC. Beide dieren dragen riempjes, belletjes, een ring en een zendertje op de rug.
Om het verhaal nog vreemder te maken: 2 uur voor het bewuste telefoontje belde een ongeruste vrijwilliger ons om te melden dat twee mensen met twee roofvogels (Haviken) aan het paraderen was in Bredene. Dat is minder dan 10km van de vindplaats. Toeval??
We wachten tot de eigenaar opdaagt, en het verhaal kan vervolledigen. Maar voor één dier is dit verhaal helaas negatief geeindigd. Nog maar eens willen we beklemtonen dat we niet achter het houden van roofvogels en uilen staan, hoe je ze ook houdt. In een kooi of op een stok, het doet deze prachtige dieren geen recht aan. En ook op educatief vlak heeft het absoluut geen waarde..