Overslaan en naar de inhoud gaan

VOGELGRIEP IN VLAANDEREN

Sinds 2020 zijn er in Europa heel wat wilde vogels (en enkele wilde zoogdieren) overleden aan de gevolgen van het H5-vogelgriepvirus. Ook in Vlaanderen hield het virus lelijk huis onder de wilde vogelpopulaties. Maar wat moet je nu precies doen als je een zieke vogel vindt?

1. RAAK DE VOGEL NIET AAN

  • Draag wegwerphandschoenen en een mondmasker (liefst een FFP2-mondmasker).
     
  • Personen met verminderde immuniteit mogen absoluut geen zieke of dode vogels aanraken.
     
  • Hou ook huisdieren en kinderen op afstand van dode en zieke vogels, en zorg ervoor dat je hond aangelijnd is.

2. BEL DE INFLUENZALIJN

  • Bel de gratis influenzalijn 0800/99777 van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Het FAVV beslist of de dode vogel moet opgehaald worden voor onderzoek. Indien het kadaver wel wordt opgehaald, zorgt het FAVV ervoor dat het kadaver wordt opgehaald door een nabij gelegen opvangcentrum. Als het kadaver niet wordt opgehaald door het FAVV, moeten dode en zieke vogels zo snel mogelijk verwijderd worden:

  • Aan de kust bel je de Vogelgriepinterventielijn Kust op 0465 00 52 31. Dat contactnummer zal in de aangesloten kustgemeenten de ophalingen doen van dode en zieke vogels die mogelijks besmet zijn/waren met vogelgriep;
     
  • Buiten de kustzone bel je voor openbare gebieden naar uw gemeente. Voor dieren op privégebied, bel je de eigenaar van de grond waar je het dier hebt gevonden. Zowel de gemeente als de eigenaar zijn verplicht om het kadaver onmiddellijk te ruimen volgens de voorziene bioveiligheidsmaatregelen. Ook zieke vogels moeten naar het dichtstbijzijnde Vogelopvangcentrum (VOC) gebracht worden met de nodige aandacht voor bioveiligheid.

Voor verdere informatie kan je terecht op de website van het Agentschap voor Natuur en Bos en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.