Overslaan en naar de inhoud gaan
De zondagmorgen startte met een oproep van de schoenenzaak Berca in Middelkerke. Er vloog een Kauw rond in de grote winkel en de verloren vogel vond de uitgang niet.

Gewapend met 2 netten trokken Laura en Sophie er heen. De Kauw is een behendige vogel die snel kan manoeuvreren als je hem probeert te pakken, maar we hadden geluk: na 2 minuten hadden we hem. Wij waren sneller! En het was een gezonde kerel: we lieten hem meteen vrij.

Een beetje later kregen we een oproep voor een Kauw met een gebroken vleugel in Veurne. Onze dierenarts werkt in de dierenkliniek De Lovaart te Veurne, dus we vroegen de vinders om hem meteen naar daar te brengen. Maar de breuk was jammer genoeg onherstelbaar: de dierenarts heeft de vogel een spuitje gegeven.

In Nieuwpoort hadden mensen een klein vogeltje gevonden. Hij was vermoedelijk ergens tegen gevlogen en was in shock. Ludwina, vrijwilliger van het eerste uur, ging het diertje ophalen, en bracht het snel naar het centrum. Het bleek een Fitis te zijn, een klein zangvogeltje dat erg gelijkt op de beter gekende Tjiftjaf.

Nadat het even was bijgekomen vloog het terug perfect. Langer houden dan nodig doen we niet, en een beetje later hebben we het vrijgelaten.

Daarna belde het Zwin dat er een uil in de prikkeldraad vast hing. We vroegen om de prikkeldraad los te knippen links en rechts van het dier. Dat is het beste dat je kan doen. De prikkeldraad meteen verwijderen ter plekke kan namelijk nog meer schade veroorzaken en bloedingen kunnen niet gestelpt worden… .

Dit was een spoedgeval: we begonnen de zoektocht naar iemand die in zijn/haar auto kan springen om de vogel op te halen. Het was niet makkelijk om een vrijwilliger te vinden op een stralende zondag, én tijdens de wielerkoers Parijs-Roubaix, maar Dirk stelde zich kandidaat en sprong in zijn auto richting Zwin.

De wonde door de prikkeldraad was tè erg: alle vlieghuid was weg, het bot was volledig zichtbaar en de wonde was opgedroogd. Voor deze prachtige Velduil kon geen hulp meer baten. Onze dierenarts liet hem meteen na aankomst in het VOC inslapen, waardoor er een einde aan zijn lijdensweg kwam.

Een Meerkoet had meer geluk! Om 17u bracht de brandweer van Oostende een Meerkoet binnen. Ook deze vogel zat vast in de prikkeldraad. De buikwonde had een doorsnede van 7 cm, maar de prikkeldraad had gelukkig geen organen geraakt. De wonde werd goed uitgespoeld en kon daarna gehecht worden. Ondertussen is de Meerkoet zijn buikje rond aan het smullen.

Bedankt aan onze transporteurs die gratis en in hun vrije tijd wilde dieren in nood ophalen!

Ben je nog geen dierenambulancier en wil je dit worden? Zie het nieuwsberichtje op http://www.vogelopvangcentrum.be/oostende/nieuws.php?p=show&id=2231. Contacteer ons voor meer info.