Overslaan en naar de inhoud gaan
Claude Velter van het VOC Oostende en Hugo Nijkamp van Sea Alarm zijn vrijdagnacht naar het Russische Krasnodar gereisd.Daar helpen ze de plaatselijke milieuorganisaties bij het opzetten van een reddingsactie ten voordele van de met olie besmeurde zeevogels.

Claude en Hugo helpen op 200 km van Krasnodar (in rood) bij het redden van de olieslachtoffers.

De olieramp in het noordoosten van de Zwarte Zee, veroorzaakt door de schipbreuk van een Russische olietanker tijdens de nacht van zondag 11 op maandag 12 november 2007, breidt zich onverminderd uit. Volgens de Russische milieudiensten is al 10.000 ton olie in de Straat van Kertsj gelopen en zijn al duizenden zeevogels gestorven, vooral meerkoeten en futen. De schade is zo groot dat ze voorlopig niet kan worden ingeschat. De Belgische experts hebben zaterdag enkele tientallen vrijwilligers een spoedopleiding gegeven over het behandelen van olieslachtoffers onder vogels maar klagen over de slechte werkomstandigheden: geschikte accommodatie is nauwelijks aanwezig, de communicatie met plaatselijke organisaties en overheidsdiensten verloopt bijzonder stroef en een ploeg van de organisatie IFAW (International Fund for Animal Welfare) is (nog) niet op de plaats van de ramp geraakt.

De Russische tanker brak tijdens een hevige storm in tweeën en zonk in de Zwarte Zee. Volgens de autoriteiten betreft het een van de grootste natuurrampen in deze regio sinds jaren. In de Straat van Kertsj, een nauwe zeestraat die de verbinding vormt tussen de Zwarte Zee en de kleinere Zee van Azov, zijn daarnaast twee vrachtschepen met een lading zwavel gezonken. Waarschijnlijk gaat het nog enkele jaren duren voordat de olie is opgeruimd. Volgens een medewerker van het openbaar ministerie stamde de gezonken olietanker nog uit de sovjettijd en was hij gebouwd voor olietransporten op rivieren en om die reden niet sterk genoeg om zwaar weer op open zee te kunnen trotseren. Volgens Rusland loopt de schade bij het visbestand in de zee-engte van de Azow-zee op tot 8,5 miljard euro. Dat bedrag slaat zowel op de visvangst als op de visverwerkingindustrie.

De hulp voor de met olie besmeurde zeevogels is een druppel op een hete plaat: de omvang van de ramp is immens groot en het aantal mensen dat zich als vrijwilliger aanmeldt om te helpen bij het zoeken naar en het wassen van besmeurde vogels veel te klein. Bovendien wordt verwacht dat de vrijwilligers die tijdens het weekend actief waren, de komende dagen niet meer zullen opdagen omdat ze zelf naar hun werk moeten. In deze omstandigheden een reddingsactie op poten zetten is dan ook een haast onmogelijke taak. Bovendien heeft de Russische overheid extra middelen voor een grote reddingsoperatie van de met olie besmeurde vogels uit de Zwarte Zee ingetrokken.

Bron: http://www.vogelbescherming.be/

Meer info: http://www.sea-alarm.org/