Overslaan en naar de inhoud gaan
Vrijdag vonden de wetenschappers van het Instituut voor Natuur -en Bosonderzoek (INBO) die de sternenkolonie in Zeebrugge van nabij opvolgen, een tiental dode en verlamde Visdieven.

Deze sierlijke sterns komen elke lente terug van Afrika om op het afgeschermde “sternenschiereiland” met vele honderden hun jongen groot te brengen. Ze voeden zich én hun jongen daarbij enkel met kleine visjes die ze vangen op zee.

Dit stelt de wetenschappers en het VOC net voor een raadsel over de oorzaak. Alle symptomen wijzen op een neurotoxine: een gif dat inwerkt op het zenuwstelsel. Bij eendachtigen en meeuwen die in plassen naar voedsel zoeken, zijn deze ziektes gekend door botulisme of blauwwieren. Op open zee is niet direct een oorzaak te vinden. Op de dode dieren zal verder onderzoek gebeuren naar de oorzaak.

Ondertussen reageren de overblijvende Visdieven in het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren Oostende goed op de behandeling. Ze eten goed en staan al terug stevig op hun pootjes. Ze zullen nog een tijdje terug op gewicht moeten komen en getest worden op hun waterdichtheid. Daarna laten we de gezonde vogels terug vrij bij hun soortgenoten.