Overslaan en naar de inhoud gaan
21 deelnemers hebben 2 dagen met volle belangstelling de cursus gevolgd. Als kers op de taart was er een vrijlating van een Jan-van-gent.

Sinds de Tricolor ramp in 2003 weten we dat training van vrijwilligers cruciaal kan zijn. Hoe meer mensen we kunnen trainen, hoe beter we de vogels kunnen verzorgen.

Het is het achtste jaar op rij dat we een intensieve cursus 'olievogels verzorgen' gaven. Deelnemers kregen eerst een hele dag theorie voorgeschoteld. De tijd van een vogel meteen wassen en lossen is immers al lang voorbij. De vrijwilligers maakten kennis met alle stappen die een vogel doorloopt vooraleer hij kan vrijgelaten worden.

Tijdens de praktijkdag kreeg iedereen een wit pak aan zoals in een echte rampsituatie. In kleine groepjes werden de verschillende stappen geoefend. Iedereen leerde hoe een nieuwe vogel onderzocht wordt tijdens een intake. Er werd aangeleerd hoe een vogel te sonderen en welke voeding deze dieren kregen. Daarna mocht iedereen de lange handschoenen aantrekken en werd het wassen ingestudeerd. Als laatste werd het werk aan de zwembaden onder de loep genomen.



Maar dan was het nog niet gedaan: ook de laatste stap, de vrijlating, kwam aan bod. Een Jan-van-gent was klaar om vrij te laten na 2 maanden revalidatie. Hij was aangespoeld met een vishaak door zijn poot en door zijn vleugel. Daardoor had hij een infectie aan de poot, maar na een lange behandeling was dat volledig genezen.
De vogel is, onder grote belangstelling, prachtig weggevlogen richting diepe Noordzee! We konden hem volgen tot hij nog een klein stipje aan de horizon was.