Overslaan en naar de inhoud gaan

Op onze Opendeurdag kregen we een verrassing van jewelste: een Visarend werd binnengebracht door onze transporteur Cathy. Het betreft een jong dier met breuk dat gevonden werd in Ieper. Jammer genoeg zit de breuk op een moeilijke plek (metacarpus) en is er bovendien een wonde. We beslisten onmiddelijk de breuk te stabiliseren en het dier zo snel mogelijk over te brengen naar het Natuurhulpcentrum, waar dierenarts Stef genoeg ervaring heeft om een juiste beslissing te nemen. We houden immers ook rekening met het feit dat een revalidatie geen zin heeft omdat de vleugel nooit meer gebruikt zou kunnen worden.

Visarenden zijn (nog) geen broedvogel in Vlaanderen. Begin dit jaar was er een bijna broedgeval in Limburg, maar dat liep toch nog mis. In Nederland hebben ze sinds kort wel hun 1ste broedgeval. De Visarend jaagt, zoals zijn naam al doet vermoeden, op vis, en kom je bij ons vooral tijdens de trekperiode tegen. Ze pleisteren dan vaak even aan grote plassen/vijvers, voor ze verdergaan naar het zuiden voor de winter (Afrika).

Aangezien we op onze Opendeurdag net bezoek hadden uit Limburg, konden we makkelijk een tranport regelen. Deze mensen waren zo vriendelijk het dier helemaal tot in Opglabbeek te brengen, waar het dier dus ondertussen is aangekomen. Hopelijk volgt er goed nieuws, maar het zal niet zo eenvoudig worden. We duimen allemaal voor deze prachtige arend!